Opleiding tot Kynologisch Holistisch Gedragstherapeut

Vanaf februari 2025 start onze nieuwe opleiding tot Kynologisch Holistisch Gedragstherapeut.
In acht modules verdeeld over drie jaar leer je op een holistische manier naar gedrag kijken, waarbij de integratie van gezondheid en gedrag een prominente plaats inneemt. Zowel theorie als praktijk komen gedegen aan bod.

Je leert kijken zowel vanuit een reguliere visie als ook de Oosterse visie. Daarnaast leer je hoe je een dier fysiek én mentaal in balans kan brengen. In deze opleiding komen de nieuwste wetenschappelijke inzichten aan bod, maar tegelijkertijd is het een zeer praktijkgerichte opleiding. De focus ligt niet zozeer op het trainen van honden, maar meer op het begeleiden van de individuele hond en zijn of haar mensenmaatje.

Je volgt de modules oplopend van module 1 tot en met 8. Er zit namelijk een bewuste opbouw in de modules die de kennis van voorgaande modules verondersteld. Neem contact met ons op over vragen over eventuele vrijstellingen.
Alle modules zijn vijf lesdagen, met uitzondering van module 1 (die tien lesdagen is) en module 8 die bestaat uit een casustraject.
De lesdagen zijn eens in de twee weken op vrijdagen. Iedere module wordt afgesloten met een tentamen, deze tentamendata worden nog bekend gemaakt. Daarnaast kunnen de modules theorie of praktijk opdrachten bevatten die met een voldoende afgerond moeten worden om door te kunnen gaan met de volgende module. Dit wordt besproken aan het begin van iedere module.

Voor het behalen van een diploma na het volgen van alle modules volgt een student gedurende twee jaar minimaal twee themadagen naar keuze. Meer informatie hierover ontvang je tijdens module 1.

We beginnen in Module 1 Gedrag, emoties, ethologie en leerprincipes, die tien lesdagen omvat, met een gedegen kennis over en visie op het gedrag van honden. Hierbij komen uiteraard lichaamstaal en emoties uitgebreid aan bod, net als leerprincipes die een belangrijke rol bij gedrag spelen. Maar ook de vroegere kijk op gedrag en de huidige verschillende visies worden besproken. Dat gedrag niet zwart wit is, zul je ontdekken door met elkaar ervaringen uit te wisselen bij het observeren (van beeldmateriaal) van hondengedrag. Het is een zeer praktijkgerichte module, waarbij je een eigen en een persoonlijke visie ontwikkelt en onderbouwt.

Module 2 Medische Basiskennis bestaat uit vijf lesdagen waarbij de belangrijkste anatomie, fysiologie en pathologie besproken worden. In deze module komt ook de relatie tussen gezondheid en gedrag aan bod.

Module 3 Oosterse principes en meridianen duiken we in de Oosterse termen, de Vijf elementen en de meridiaanleer. Allemaal met het doel om gedrag vanuit een compleet andere visie te kunnen belichten. Hier ga je dan ook actief met elkaar mee aan de slag.

In module 4 staat de Mens-dierrelatie centraal. Vaak speelt de interactie tussen mens en dier een belangrijke rol bij gedrag van de hond. Hiervoor is kennis van de menselijk psychologie belangrijk, net als kennis over hechting en trauma. Maar ook verwachtingen, interacties en wisselwerking behoren bij dit onderwerp. Er zullen in deze module meerdere casussen besproken worden.

Module 5 Energetisch werken met honden is een praktijkmodule waarin je kunt kiezen of je wilt leren een hond een basismassage te kunnen geven of Reiki. Verder leer je om verstoringen in het lichaam waar te nemen. Dit kunnen verstoringen op fysiek, mentaal of emotioneel niveau zijn. Er wordt in deze module verder ingegaan op wat je hier me kan bij het begeleiden van gedrag. Ook in deze module worden casussen besproken.

In module 6 gaan we diep in op Probleem(gevend) gedrag van honden. Welke motivatie zit er achter dit gedrag, welke mogelijke oplossingen zijn er en hoe ziet dit gedrag er uit vanuit dabb7c226e Oosterse visie? Het bespreken van casussen helpt ook in deze module om de theoretische kennis te linken aan de praktijk.

Module 7 Ondersteunende middelen worden zowel de reguliere gedragsmedicatie die je bij gedragsbegeleiding kunt inzetten als de aanvullende middelen besproken. Maar ook acupressuur geven bij je gedragsbegeleiding kan zeer helpend zijn. Wanneer zet je wat in en wat zijn de voor- en nadelen. Een eigen, onderbouwde visie naar klanten en kennis welke mogelijkheden er nog meer zijn is essentieel.

De laatste module, module 8, bevat de integratie van alle voorgaande modules. Door mee te lopen met holistisch werkende gedragstherapeuten en vervolgens zelf casussen uit te werken in een traject van maximaal een jaar, rond je je opleiding tot Kynologisch Holistische gedragstherapeut af.

Duur:

Eens in twee weken op vrijdagen gedurende twee college jaren (40 lesdagen), vervolgens een meelooptraject en zelfstandige casussen uitvoeren binnen maximaal een jaar.

Data:
De lessen worden eens in de twee weken op vrijdagen gegeven.
Klik hier voor onze agenda met de data

Investering:
Een lesdag kost €175 (inclusief BTW), te betalen per module (5 lesdagen per module, m.u.v. module 1-10 lesdagen).
Bij aanmelding en betaling voor de gehele opleiding in een keer geldt een korting van 10%.

Er zijn slechts 10 plaatsen beschikbaar dus laat op tijd je interesse weten.


Wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact met ons op of vraag de studiegids aan.

Heb je interesse in de opleiding Holistisch gedragstherapeut voor katten? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.


Ben je al Kynologisch Gedragstherapeut maar wil je je verder ontwikkelen op het holistische vlak? Vanaf januari 2025 start de eenjarige kopstudie, neem contact met ons op voor meer informatie!